Cavendish Road, Eccles

This property is a mid century detached villa in the Ellesmere Park conservation area in Eccles, Salford. The client brief was for a single storey extension to create an open plan family room space and downstairs living accommodation for the client’s mother.

The design solution is a clean and simple box clad in a cedar rainscreen with large format glazed units connecting it with a generous garden at the rear.

1015-JW-XX-XX-M3-A-Model2017.rvt_2017-Mar-22_09-42-58PM-000_3D01

\MacGoogle Drive1015 Cavendish RoadBIM1015-JW-XX-XX-M3-A-Mo

A previous garden room and garage extension have been overclad to form the annex, giving a sense of unity to the two rear volumes.

\MacGoogle Drive1015 Cavendish RoadBIM1015-JW-XX-XX-M3-A-Mo

In order to preserve the character of the conservation area a new brick garage, with traditional tiled roof masks the more contemporary rear extension from public highway.

\MacGoogle Drive1015 Cavendish RoadBIM1015-JW-XX-XX-M3-A-Mo

The ground floor annex is designed to function as a self contained unit with a kitchenette, spacious bathroom and living quarters. The two domains interconnect via a door positioned off the main kitchen and dining area making this space the heart of the new extended family home.

Key facts:

  • construction type: extension & remodelling
  • new / remodelled floor area: 100m²
  • concept design complete: May 2017
  • appointment type: full design inc. feasibility
  • special requirements: conservation area approval