Community Hub, Latchford

I was approached by a community group in Latchford to produce an outline scheme for an extension to this Community Hub in Latchford, Warrington. The brief was to provide a multi-use space suitable for a Sunday morning coffee shop and group meetings which can be used without disrupting the activity schedule of the main sports hall.

1040 option 02 - e3

A glazed gable front provides a showcase entrance for the new facility as well as forming a generous lobby for the existing building.

1040 option 02 - e2

Our proposals were to clad the extension in a robust metal sheet cladding with select window openings punched through the facade. As well as framing select views out from the space the windows provide passive overlooking of the adjacent footpath in order to ensure pedestrians feel safe at all times of day.

1040 option 02 - e4

A larger lazed opening connects the new space to an existing outdoor space which the community group intend to use as an outdoor classroom.

1040 option 02 - plan

 

Key facts:

  • use: community hub
  • construction type: extension
  • new / remodelled floor area: approx. 70m²
  • sketch scheme complete Jan 2018
  • appointment type: RIBA stage 1