Stanley Avenue, Stockton Heath

The key purpose of this ground floor single storey extension was to create an age-friendly wetroom which is in keeping with the 1920s host property. Due to an aspiration to retain the rear garden access we limited the overall extension width to 1.5m exterior dimension. The interior spaces needed to be carefully crafted in order to create an usable space a little over 1m wide.

The alterations incorporated a previous single storey kitchen extension which was remodelled to create a new access out to the garden. Traditional brickwork, roofing and joinery, excellently executed by the building contractor Robert Grindley, was used to harmonise all 3 of the elements.

 

1017 E1
Small side extension designed to harmonise with existing 1920s property

 

 

1017 E3
Remodelling of existing kitchen to improve connection with garden

 

 

1017 E2
Traditional roofline and detailing

 

 

1017 00 GF
Carefully designed space saving interior to make best use of narrow space

 

 

IMG_0343
Stock imperial brickwork blends with the original house

 

 

IMG_0344
New full height glazed door onto garden

 

 

IMG_0336
Top lighting & textured ceramics give a sense of luxury

 

Key facts:

  • construction type: extension & remodelling
  • new / remodelled floor area: 16m²
  • concept design complete: May 2017
  • appointment type: RIBA stages 1 – 4
  • special requirements: aspiration to appear in keeping with 1920s host property
  • main contractor: Robert Grindley
  • completed July 2018